Standardside

Formandsberetning for 2017

 

Det kan ikke undre nogen, at året 2017 for Johannes Jørgensen Selskabet har været mere stille end 2016, hvor digteren var en af årets klassikere med dertil livligere aktiviteter med foredrag, udstilling og bogudgivelse.

Men noget er der dog at berette, for hvad der ikke nødvendigvis manifesterer sig i offentlighedens lys, udfolder sig på de mere stille planer.

D. 24. februar deltog jeg i arrangementet København læser på Københavns Hovedbibliotek. Årets temaet var VÆKST. Her var mit indlæg koncentreret omkring Jørgensens åndelige udvikling. Det var som sædvanligt et stort og meget interesseret publikum, der var mødt frem.

Det er bl.a. sammenslutningen af de litterære selskaber, med navneforkortelsen LISE, der er arrangør. Jeg i nogle år siddet i bestyrelsen for de litterære selskaber i Danmark, men ved årets generalforsamling, som blev afholdt den 25. marts på Aakjærs Jenle, bad jeg om afløsning på bestyrelsesposten. Jeg ønsker at hellige resten af mine kræfter på vort eget selskab.

Ved vores sommermøde den 13. august - som man næsten tør betegne som selskabets flagskib – havde vi fået tre foredragsholdere til at komme og tale til os. Lektor em. Knud Bjarne Gjesingfra Sydd. Univ. talte om den unge Johannes Jørgensens små ungdomsromaner.

Efter pausen fortalte musikjournalist Kirsten Rønn om Johannes Jørgensen og komponisterne og berigede dagen med at synge nogle sange med tekster af Jørgensen. Kirsten Rønn er uddannet sanger.

Sidst på programmet talte journalist Henrik Denman om forholdet mellem Johannes Jørgensen og magister Emil Frederiksen.

Sommermødet blev for 14. gang afholdt i Møstings Hus på Frederiksberg og som sædvanlig for et stort fremmødt og engageret publikum.

Det havde været bestyrelsens plan, at efteråret skulle have været præget af en rejse til Vadstena. Desværre måtte vi endnu en gang aflyse på grund af manglende tilslutning.

Allerede i december sidste år kunne medarbejder ved den net -baserede den2radio, Lasse Hemiche bringe den første af 5 planlagte udsendelser om Johannes Jørgensen. De to første blev med min deltagelse, hvor jeg fortalte om Johannes Jørgensens liv og forfatterskab. Den 3. udsendelse var med Henrik Wivel, hvor han fortalte om Jørgensens liv set ud fra Mit Livs Legende. Den 4. udsendelse var så med Kirsten Rønn om samme emne, som hun havde talt over ved sommermødet. Det er så planen, at der skal laves endnu en udsendelse, hvor Lasse Hemiche og jeg går gennem Huset i Fruestræde og ser på de synlige minder om digteren. Det siger sig selv, at når man i en højt profileret radiosender, som den2radio (hvis formand er Georg Metz) producerer 5 udsendelser om Johannes Jørgensen, så kan man optimistisk håbe på, at det kan være et fingerpeg om og en katalysator for fremtidig opmærksomhed omkring digteren og hans forfatterskab.

---

Af aktiviteter på de indre planer skal jeg først og fremmest nævne Henrik Wivels og Elise Iuuls arbejde på Dansk Sprog og Litteraturselskab med at udarbejde en kommenteret udgave af Johannes Jørgensens erindringsværk Mit Livs Legende, som i disse år kan fejre sit 100 årsjubilæum. De arbejder hårdt for at kunne afslutte værket med udgangen af dette år, da de bevilgede penge er ved at være opbrugt og flere ikke har været til at få bevilget. Deres værk skulle så udkomme i løbet af 2018. Det er vel overflødigt at sige, at vi er mange, som venter spændt på resultatet.

Studierne i Johannes Jørgensen dagbøger og korrespondance på Det Kgl. Bib. fortsætter ufortrødent, selvom det sker i et lidt lavere tempo end sidste år, hvor så meget skulle fiskes frem til brug i vores jubilæumsbog NOVEMBERSJÆL. Dagbøgerne er i det hele taget en absolut forudsætning for at føre forskningen i Johannes Jørgensens liv og forfatterskab videre.

Selskabets udgivervirksomhed på i alt 6 bøger har solgt så godt, at vi har kunnet fastholde medlemsgebyret på det samme niveau gennem flere år.

Vores medlemsblad NYHEDSBREV er den vigtigste faktor for at holde kontakt med de medlemmer, som ikke har mulighed for at komme til vores arrangementer. Medlemstallet, som konstant har ligget på 120 +/-  gennem de 15 år, siden selskabet blev stiftet, vidner om, at bladet opfylder sin mission som formidler af nyheder inden for forskningen i Jørgensens litteratur.

En vigtig formidlingsopgave for os er også foredragsvirksomheden, hvor foreninger o.a. kan bestille os til at komme ud og fortælle om Johannes Jørgensen og hans forfatterskab.

Til sidst vil jeg som sædvanlig på dette sted rette en stor tak til Svendborg Bibliotek – og her ikke mindst til Henrik Hagsholm-Petersen for et fortræffeligt samarbejde. Jeg håber, at dette samarbejde fortsat vil være til gensidig glæde, også når bibliotekets nye leder træder til. Årets tilbagevendende arrangement i dette lokale ved selskabets generalforsamling er i sig selv et vidnesbyrd herom.

 

Stig Holsting

Formand for Johannes Jørgensen Selskabet

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.07 | 15:01

Tak for forespørgslen. Ja, det synes at være en mangel, som vil blive rettet snarest. se evt. Svendborg Biblioteks hjemmeside.

...
24.07 | 14:45

Savner på hjemmesiden oplysning om husets åbningstider

...
22.06 | 17:14

I bogen "Fremmed Frugt" (1945) s. 62-70 gengives fem digte af Paul Verlaine, oversat af Johannes Jørgensen

...
22.06 | 12:16

Jeg ved at Jørgensen har oversat Verlaine-digtet "Il pleure dans mon cæur", men har han oversat andet af Verlaine til dansk?

...
Du kan lide denne side